Muziek & Theater

In de mini-theatervoorstelling SPAGAAT laat ik mijn muziek, theaterteksten en poëzie één verhaal vertellen. Dat gaat – nog steeds – over Jacques Brel, een jongensdroom die uitkwam en een spagaat die blijft.
Dit kleine en bevlogen muziektheaterprogramma is een welkome aanvulling op elk symposium waar thema’s een rol spelen en vragen worden gesteld, maar past ook in uw huiskamer als hoofdact of als onderdeel van een kunstzinnige middag of avond.

muziekentheaterjuli2015

OVERLEVEN MET BREL
Ne Me Quitte Pas, Marieke, Amsterdam, Mijn Vlakke Land en vele andere Brel-hits, ze zijn allemaal te horen in dit avondvullende muziektheaterprogramma.
Abspoel & Brouwer brengen een originele hommage aan de grote chansonnier Jacques Brel. Zij brengen de chansons aan de hand van persoonlijke verhalen en vertellen welke invloed Brel op hun leven heeft.

In hun programma OVERLEVEN MET BREL maken we kennis met het nieuwe theaterduo Abspoel & Brouwer.
Zij ontwikkelden een Brel-concept dat, naast geliefde chansons, persoonlijke verhalen en gedichten bevat. De voorstelling is te zien in theaters, café chantants en op festivals in Nederland en Vlaanderen.
Toen Abspoel en Brouwer elkaar ontmoetten, bleek dat zij een passie deelden voor Brel. Onwillekeurig begonnen ze te praten over periodes in hun levens, de goede en de kwade, en welke rol Brel hierin steeds speelde. Soms raakte Brel op de achtergrond. Maar altijd kwam hij weer op hun pad, en dan trokken ze opnieuw een LP uit de kast. Steeds waren er nummers die hen inspireerden of troostten. Ze besloten een voorstelling te maken waarin ze aan de hand van persoonlijke ervaringen vertellen, hoe groot de invloed van Brel op hun leven was en is. Daarmee het publiek uitnodigend om zelf na te denken over de impact van Brel op hun leven.

Wat betekenen de grote Brel-thema’s vriendschap, liefde, afscheid, jeugddromen en vrijheid voor u?

‘Overleven met BREL’ gaat dus niet alleen over Abspoel en Brouwer, maar over ons allemaal: hoe zijn wij met deze thema’s omgegaan? Brel, die in de jaren vijftig, zestig én zeventig wereldwijd zoveel mensen wist te bereiken – van Parijs tot New York – sprak een universele taal die iedereen begreep en in de ziel raakte.

Voor de een is dit intieme programma een warm weerzien, voor de ander een verrassende eerste kennismaking met deze tijdloze artiest. ‘Overleven met BREL’ bestaat naast de persoonlijke teksten en gedichten – uiteraard – uit de grote chansons van Brel. Michael Abspoel vertolkt deze chansons, begeleid door Peter Brouwer op piano en accordeon.

~ Peter WJ Brouwer is naast theatermaker, muzikant en performer ook landelijk dichter. In de jaren negentig viel hij als pianist in de prijzen op het Concours de la Chanson. Van zijn laatste bundel (Mascara) werden gedichten opgenomen in De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2015.
~ Michael Abspoel komt uit een theaternest. Hij is televisiemaker en was jaren lang de markante stem van het bekende televisieprogramma ‘Man bijt hond’. Naast zijn televisiewerk treedt hij regelmatig op als zanger en theatermaker.

Abspoel & Brouwer speelden in 2014 en 2015 try-outs in Nederland en België, waaronder in 2015 tijdens de bekende Gentse Feesten, de nieuwe muziektempel de Tolhuistuin (Amsterdam), het Beauforthuis in Austerlitz en schouwburg Amphion (Doetinchem) . Daarnaast zijn zij geprogrammeerd in de Hanzehof (Zutphen) en spelen ze een driedaagse tournee in Vlaanderen.

Voor een indruk van de voorstelling Een dichter: Over leven met Brel verwijzen wij u naar een korte trailer en een lange trailer.

Kijk voor meer informatie en een speellijst op Facebook of op de websites van de artiesten:
www.facebook.com/overlevenbrel
www.michaelabspoel.com
www.peter-brouwer.com/muziek-theater

Fotografie: Joost van Ophem